Zonnebank kopen

Door Redactie Zorgkrant
23 maart 2022

Zonnebank kopen – Waar moet je op letten?

Een zonnebank kan enorm bijdragen aan je welzijn. Het zorgt ervoor dat je een gezond kleurtje hebt. Daarnaast helpt de zonnebank ook bij het in stand houden van gezonde vitamine D waarden, een essentieel stofje dat allerlei belangrijke processen in het lichaam ondersteunt. Het is altijd een goed idee om een zonnebank te kopen zodat je in je eigen huis lekker kunt werken aan de perfecte huidskleur en een gezond lichaam. Het is echter niet zo makkelijk om de meest geschikte zonnebank te kiezen uit het enorme aanbod. Daarom leggen we hier uit waar je op moet letten bij de aankoop.

Hoe werkt een zonnebank?

Een zonnebank straalt van onder en boven dezelfde UV stralen uit als de zon. Deze straling heeft drie varianten: UV-A, UV-B en UV-C. UV-C is schadelijk maar deze straling wordt gefilterd door de ozonlaag en niet gebruikt in zonnebanken. UV-B stralen zijn ook een beetje schadelijk en zorgen ervoor dat de huid zich gaat beschermen tegen de zon. Natuurlijk zonlicht bestaat uit ongeveer 5% UV-B straling. UV-A stralen zijn het minst schadelijk en bruinen het langzaamst. Deze stralen helpen wel bij de productie van vitamine D. De lichten van een zonnebank stralen een mix van UV-A en UV-B uit die gelijkmatig verdeeld wordt over je hele lichaam. Bij verantwoord gebruik kun je daardoor het melatoninegehalte van je huid hoog genoeg houden om een mooi kleurtje en een goede bescherming tegen de zon in stand te houden.

Onze huid

Een zonnebank werkt in op de natuurlijke werking van de pigmentcellen in ons lichaam. Onze huid bestaat uit verschillende lagen en deze pigmentcellen bevinden zich in de onderste laag van de opperhuid. Deze opperhuid is het gedeelte van de huid dat continue afsterft en vervangen wordt. Als de huid wordt blootgesteld aan de UV straling van zonlicht, dan gaan de pigmentcellen het donkere stofje melatonine aanmaken om de celkern te beschermen tegen de mogelijk schadelijke impact van deze straling. Niet iedereen heeft van nature evenveel melatonine in zijn cellen. Je moet rekening houden met je huidtype als je bepaalt welke zonnebank voor jou de beste keuze is.

Verschillende huidtypen

We weten allemaal dat sommige mensen heel snel verbranden terwijl anderen de hele dag in de zon kunnen lopen zonder daar negatieve gevolgen van te ondervinden. Mensen met huidtype 1 hebben een erg lichte huid, ogen en vaak sproeten en blond of rood haar. Zij verbranden snel en worden niet bruin. Mensen met huidtype 2 verbranden ook snel, maar worden wel bruin. Huidtype 3 heeft van nature al een wat hoger aandeel pigment waardoor ze sneller bruin worden en onder huidtype 4 vallen mensen met een donkere huidskleur. 

De optimale aanpak verschilt per persoon

Voor mensen met huidtype 1 is het niet verstandig om te zonnebaden. Zij moeten eigenlijk zorgen dat hun huid zoveel mogelijk bedekt is als ze in de zon zijn. Ook een zonnebank kan voor hen schadelijk zijn. Met huidtype 2 kunnen mensen de weerstand van hun huid langzaam trainen door korte tijd onder een zonnebank met een laag UV-B percentage door te brengen. Mensen met huidtype 3 of 4 hebben waarschijnlijk geen behoefte aan een donkerder huidskleur. Deze kleur betekent echter niet dat mensen met huidtype 3 of 4 niet kunnen verbranden. Daarom zijn ook zij gebaat bij een zonnebank. Bovendien helpt de zonnebank hen om genoeg vitamine D aan te maken. 

Gezond bruinen voor vitamine D

In de winter hebben duizenden mensen last van vitamine D tekort. Dat komt doordat ons lichaam zonlicht nodig heeft om deze belangrijke stof aan te maken. Vitamine D speelt een rol in het vormen van gezonde botten en tanden. Het helpt om osteoporose te voorkomen en zorgt voor betere celdeling en een beter immuunsysteem. Vitamine D-tekort wordt gezien als één van de redenen dat we in de winter vatbaarder zijn voor griepjes en verkoudheid. Vitamine D helpt ook bij de productie van neurotransmitters waardoor we ons goed voelen. Door nu een goede zonnebank aan te schaffen kun je dus voorkomen dat je last krijgt van een winterdepressie of een vitamine D tekort.

Uitvoeringen & eigenschappen

Er zijn allerlei verschillende zonnebanken en andere apparaten die kunnen helpen bij het verkrijgen van een mooie huidskleur en het op peil houden van je vitamine D niveau. De schelpvormige zonnebank is het meest populaire en bekende model omdat je hele lichaam gelijkmatig gebruind wordt. Het nadeel van zo’n zonnebank is dat hij veel ruimte inneemt. Gelukkig zijn er een aantal andere opties beschikbaar. Een (opvouwbare) zonnehemel is één van de meest compacte opties die toch over de hele lengte van het lichaam bruint. Je kunt deze steeds opnieuw opbouwen op de plek waar het uitkomt. Je moet natuurlijk wel steeds omdraaien onder een zonnehemel. Een mobiel solarium is kleiner en kan gemakkelijk over het bed geplaatst worden en bruint slechts één lichaamsdeel tegelijk. 

Lampen zonnebank

De kwaliteit van je zonnebank, zonnehemel (alleen boven), gezichtsbruiner of mobiel solarium is vooral afhankelijk van de lampen. Daardoor is dit de hoofdfactor in je keuze. Je kunt voor de zonnebank verschillende lampen kiezen waarbij vooral het percentage UV-B straling verschilt. UV-B straling zorgt ervoor dat je huid sneller verdikt en bruiner wordt. Als dat je doel is dan kun je lampen kiezen met twee tot 2,5 procent UV-B straling. Voor mensen die graag langer in de ontspannende hitte van de zonnebank willen blijven liggen zijn lampen met een UV-B percentage van rond de één procent geschikter. Niet alle lampen gaan even lang mee en tegen de tijd dat ze aan vervanging toe zijn werkt de zonnebank niet meer zo goed.

Sneller en dieper bruinen

Als je zo snel en egaal mogelijk wilt bruinen dan moet je kiezen voor een zonnebank met reflectoren. Deze worden achter de bruiningslampen geplaatst. Daardoor worden de UV stralen die in de tegenovergestelde richting van je lichaam stralen alsnog weerkaatst. Dat heeft meerdere voordelen: ten eerste gaat deze straling door de reflectoren niet verloren. Daarnaast wordt het bruiningsgebied door de reflectoren uitgebreider en gelijkmatiger.

Zonnebank extra’s

Je kunt zonnebanken kopen met verschillende extra’s. Een zonnebank met een lichaamskoeler kan het grootste aantal lampen tegelijk inzetten zonder dat je oververhit raakt. Daardoor kun je vliegensvlug de gewenste hoeveelheid UV straling krijgen. Zonnebanken van hoge kwaliteit hebben een speciale gezichtsbruiner omdat de huid van het gezicht dikker is. Je kunt ook kiezen voor een zonnebank met extra infrarood lampen. Deze zorgen voor extra warmte en verhogen het ontspannende aspect van het zonnebaden. Naast deze extra’s kun je ook zonnebanken kopen met speciale UV-beschermbrillen, hoogteverstelling, timer, veiligheidsschakelaar en een afstandsmeter waardoor je de intensiteit van de straling kunt regelen. Met deze informatie kun je nu direct de perfecte zonnebank bestellen.

Deel dit artikel