Een yogamat kopen: waar op letten?
Of je nu een beginner of een ervaren yogi bent: een yogamat is onmisbaar bij het doen van je oefeningen. Een yogamat zorg voor comfort en stabiliteit, maar ook voor grip.
Zo kun je je oefeningen langer uitvoeren zonder weg te glijden. Bovendien biedt een mat isolatie, zodat je zelfs van een koude ondergrond geen last krijgt. Wel zo prettig, zeker wanneer je je oefeningen liggend uitvoert.
Dat de yogamat een essentieel attribuut is, mag dan ook duidelijk zijn. Maar welke yogamat is nu geschikt voor jou? De meeste yogamatten worden van PVC vervaardigd en zijn duurzaam en slijtvast.
TPE is de nieuwste kunststofsoort die voor yogamatten wordt gebruikt en is erg licht van gewicht. De (natuur)rubberen matten zijn op hun beurt stroef en geschikt voor de zwaarste yogaoefeningen.
Inhoudsopgave
Hoe kies ik de juiste yogamat?
Zeker wanneer je pas met yoga begint, kan het aanbod je overweldigen. Het antwoord op de vraag welke yogamat voor jou het meest geschikt is, ligt dan ook niet zomaar voor de hand.
Behalve verschillende materialen bestaan er bijvoorbeeld ook verschillende afmetingen, kleuren en diktes. Een eerste stap om erachter te komen of een yogamat de juiste voor jou is, is jezelf enkele vragen stellen.
Hoe vaak ga je de mat gebruiken? Welke soort yoga beoefen je? Wil je de mat ook mee kunnen nemen als je op vakantie gaat? Wat voor jou een goede yogamat is, is dus vooral afhankelijk van hoe je van plan bent deze te gaan gebruiken.

Yogamat vergelijken
Welke yogamat is geschikt voor mij?
Een van de belangrijkste eigenschappen van een yogamat is de dikte ervan. Deze ligt doorgaans tussen de drie en zeven centimeter; voldoende om een buffer tussen jou en de vloer te vormen.
Een dunne mat is prettig wanneer je vaak op reis gaat, terwijl een dikke mat vaak wordt gekozen door yogabeoefenaars die bijvoorbeeld gevoelige gewrichten hebben of om andere reden behoefte hebben aan meer comfort.
Een dikkere mat zal ook niet zomaar verschuiven. Wat lengte betreft valt er niet veel te kiezen. De meeste yogamatten zijn 60 centimeter breed en 1.80 meter lang.
Daarnaast kun je nog selecteren op kleur, duurzaamheid en milieuvriendelijkheid. Transpireer je snel en/of veel? Dan geef je de voorkeur aan een yogamat die daartegen bestand is.
Ideaal voor grondoefeningen
Wat de meest geschikte yogamat is, hangt zoals gezegd grotendeels af van het soort yoga dat je beoefent en dus ook de oefeningen die je erop uitvoert.
Waar dunnere matten bij balansoefeningen extra stabiliteit weten te bieden, geven de wat dikkere matten de benodigde comfort bij liggende oefeningen.
Ze zorgen namelijk voor extra demping én hebben een hogere isolatiewaarde. Een koude vloer voel je zo veel minder snel. Ben jij iemand die last heeft van pijnlijke of gevoelige gewrichten?
Kies dan voor een wat dikkere yogamat. Deze kan schokken namelijk beter opvangen. PVC matten geven over het algemeen een zacht en comfortabel gevoel.
Vooral deze zijn ideaal wanneer je veel grondoefeningen doet. Doe je oefeningen met veel liggende houdingen, dan zou je ook een iets bredere mat kunnen aanschaffen. Dat geeft extra bewegingsruimte.
Dit zijn de verschillen!
Het grootste verschil tussen de soorten yogamatten betreft het materiaal waarvan deze worden vervaardigd. Het materiaal bepaalt het gewicht van de mat, maar ook de duurzaamheid en het comfort ervan.
Een tweede punt waarop je yogamatten kunt onderscheiden, is de draagbaarheid. We noemden al even dat een dunne yogamat makkelijker op reis is mee te nemen dan een dikkere mat, maar wist je dat er ook opvouwbare matten bestaan?
Die hebben een nog beperkter gewicht en volume. Ga bij het aanschaffen van een yogamat ook altijd na op hoeveel grip je kunt rekenen en hoe bestand de mat is tegen externe factoren als temperatuur en vochtigheid.
Tips voor het kopen van een yogamat
Heb jij besloten om met yoga te gaan beginnen? Of is je huidige mat aan vervanging toe? Na de aanschaf van een goede yogamat kun je weer jaren vooruit.
Met een paar extra tips helpen we je graag nog wat beter op weg. Ga je een intensieve yogasoort beoefenen, zoals Ashtanga Yoga? Dan is grip extra belangrijk.
Het liefst kies je dan voor een yogamat met structuur en antislip. Voor beginners is een wat dikkere yogamat meestal prettig, maar houd er rekening mee dat deze ervoor kan zorgen dat deze het je ook moeilijker kan maken wanneer je veel evenwichtsoefeningen doet.
Ook bestaan er yogamatten met belijningen, bedoeld om het de beginnende yogabeoefenaar wat makkelijker te maken.

yogamat kopen
Tips voor milieubewuste yogabeoefenaars
Wil je een yogamat kopen en vind je het belangrijk om daarbij oog te houden voor de natuur? Houd dan rekening met het materiaal waarvan de mat is gemaakt.
De meeste exemplaren zijn van PVC, waaraan vaak chemische stoffen worden toegevoegd. Echter zijn er fabrikanten die maatregelen nemen om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken.
Ook ontwerpen zij de matten dusdanig, dat je er bijna een leven lang mee kunt doen. Dit betekent minder consumptie en minder afval.
Ook zou je kunnen kiezen voor een ecologische yogamat, vervaardigd van natuurrubber of TPE. Beide materialen zijn (vrijwel) geheel latexvrij en 100 procent biologisch afbreekbaar. Zo doe je jezelf, maar ook het milieu een plezier.
De prijs van een yogamat
Er bestaan haast net zoveel prijscategorieën als soorten yogamatten. Bij sommige winkels kun je een exemplaar van nog geen tien euro aanschaffen.
Zeker wanneer je met yoga wilt gaan beginnen en misschien nog niet zeker weet of deze activiteit iets voor jou is, kan dit een aantrekkelijke optie lijken.
Echter gaat het spreekwoord goedkoop is duurkoop helaas meestal wel op. Kwalitatief betere yogamatten hebben doorgaans een vanaf-prijs tussen de 20 en de 30 euro.
De bekendere merken hebben exemplaren in hun assortiment die tot wel 150 euro kunnen kosten. De kosten voor een yogamat kunnen dus behoorlijk verschillen.
De duurdere matten, van 40 euro of meer, hebben een lange levensduur en bezorgen je optimaal gebruiksplezier. Lees ook recensies van andere gebruikers en neem de tijd voor je beslissing.