Burn-out

Door Redactie Zorgkrant
12 februari 2022

Burn out of stress?  Wat te doen

 

 

We moeten presteren en staan allemaal in meer of mindere mate onder druk. We staan bloot aan prikkels van buitenaf, moeten op te lossen en moeilijke keuzes maken, er zijn spanningen op het werk of in de privésfeer. Het zijn stuk voor stuk factoren die tot stress kunnen leiden. Wanneer is het nog gezond en wanneer moeten we oppassen dat stress niet schadelijk wordt voor onze gezondheid? 

Wat is stress?

Stress is eigenlijk niets anders dan een lichamelijke reactie die ervoor zorgt dat we in actie komen als dat nodig is. We gaan dan sneller ademhalen en onze hartslag gaat omhoog. Dat is niet erg. Het wordt pas een probleem als het te lang duurt en ons lichaam geen tijd krijgt om bij te komen. Slecht slapen of ziek worden kan dan het gevolg zijn. 

Wat is een burn out?

Een lange tijd stress ervaren kan leiden tot een burn-out. In goed Nederlands heet dat opgebrand zijn.  Soms zijn mensen er al zo aan gewend continu onder druk te staan dat ze hun eigen grens niet meer voelen en het ook niet meer van anderen aannemen als die zeggen dat ze het wat rustiger aan moeten doen. De balans is zoek. Ho, zegt het lichaam dan. We voelen ons dan chronisch moe, uitgeput zelfs. De kleinste taakjes zijn al te veel en mogelijk ligt er een depressie op de loer. Omdat ze doorgaans veel ballen in de lucht moeten houden tussen werk en gezin, hebben vrouwen vaker dan mannen te kampen met een burn-out. 

Voorkomen en herstellen

Het allerbeste is natuurlijk voorkomen dat u in een langdurige stresssituatie terechtkomt. Dat doet u door u regelmatig af te vragen of uw lichaam en geest voldoende tijd krijgt om bij te komen van alle dagelijkse drukte en of u niet te veel hooi op uw vork heeft. 

Is het te laat, bent u al ver over uw eigen grenzen heengegaan en denkt u dat u een burn-out heeft? De eerste weg naar herstel is dan te accepteren dat het niet goed met u gaat en rust te nemen. Vervolgens is het belangrijk dat u het probleem gaat onderzoeken, daar hulp bij vraagt van uw omgeving, of van een professionele begeleider, en leert om te gaan met de stressfactoren die tot de burn-out hebben geleid.  

Deel dit artikel