Overactieve blaas 

Door Redactie Zorgkrant
1 april 2023

Overactieve blaas pijn onderbuik

Dr. (Bert-Jan) L.J. de Boer, mannenarts en medisch seksuoloog geeft advies

Waar is hier het toilet? Als die vraag je iedere dag bezighoudt of als je ’s nachts regelmatig je bed uit moet om te plassen, dan kan het zijn dat je last hebt van een overactieve blaas. Een lastige aandoening die je kan belemmeren op je werk, tijdens een etentje met vrienden of op het sportveld. Het heeft effect op eigenlijk alles wat je dagelijks doet en dat kan heel vervelend zijn. Wat het is en wat je eraan kan doen zullen we je hier in het kort uitleggen.

 

Hoeveel mensen hebben last van een overactieve blaas?

Over de oorzaak van een overactieve blaas is niet veel bekend, wel weten we dat circa 1 miljoen Nederlanders er last van hebben. Het gaat dan om ongeveer net zoveel mannen als vrouwen maar boven de 75 jaar neemt de plasfrequentie toe en bij vrouwen komt op die leeftijd incontinentie twee keer vaker voor dan bij mannen. De kans op het krijgen van een overactieve blaas wordt dus groter naarmate je ouder wordt.

dr. Bert-Jan de Boer mannenarts en medisch seksuoloog

dr. (Bert-Jan) L.J. de Boer, mannenarts en medisch seksuoloog FECSM

 

Wat zijn de symptomen van een overactieve blaas?

Iemand met een overactieve blaas voelt de hele tijd aandrang om te plassen. Plast vaker dan acht keer op een dag, minimaal twee keer per nacht en heeft na het plassen soms het gevoel weer te moeten plassen. Ophouden lukt niet en mogelijk is er tussendoor urineverlies en dus sprake van incontinentie in meer of mindere mate.

Bij plasdrang geven je hersenen een seintje dat je blaas vol is terwijl je waarschijnlijk helemaal niet nodig moet plassen. Veel plassen en plasdrang kunnen ook een symptoom zijn van een andere aandoening.

Daarom is het aan te raden om even langs je huisarts te gaan als je plaspatroon aan het veranderen is. En wist je dat stress ook druk op de blaas kan geven doordat je je spieren aanspant en je daardoor het gevoel hebt vaker een plas te moeten plegen?

Behalve dat je voortdurend ongemak voelt met pijn in de onderbuik en een toilet in de buurt wilt hebben, heeft het ook op andere manieren impact op al je dagelijkse activiteiten. Het kan je sociale leven behoorlijk verstoren.

Sommige mensen schamen zich en raken zo in een isolement. ‘s Nachts veel moeten plassen verstoort bovendien je nachtrust en dat leidt weer tot slaapgebrek en oververmoeidheid. En als je daarnaast last hebt van urineverlies kan dat heel hinderlijk zijn bij het vrijen.

Hoe stelt je arts de aandoening vast?

Om de klacht en de ernst ervan goed in kaart te brengen vraagt een huisarts je meestal een plasdagboek bij te houden. Daarin schrijf je voor een paar dagen op hoeveel je drinkt, hoe vaak je plast en hoeveel en of dat ’s nachts is of overdag.

Vervolgens wordt in het laboratorium je urine onderzocht en doet de arts een lichamelijk onderzoek, gynaecologisch als je vrouw bent en bij mannen een prostaatonderzoek. Dit is om andere ziektes uit te sluiten of juist vast te stellen.

Behalve een inactieve blaas kan sprake zijn van blaasontsteking, blaasstenen of gezwellen in de blaas of het bekken. Veel plassen kan echter ook een symptoom zijn van aandoeningen die met de aantasting van het zenuwstelsel te maken hebben, zoals multiple sclerose, ziekte van Parkinson, dementie, of een gevolg zijn van diabetes.

Daarnaast kan er bij vrouwen een oorzaak liggen bij verzakking van de blaas en bij mannen kan het een prostaat- of plasbuisprobleem zijn. 

Overactieve blaas

Overactieve blaas

 

Hoe wordt een overactieve blaas behandeld?

Wat helpt tegen een overactieve blaas? Er zijn meerdere behandelopties voor blaasproblemen. Ze kunnen voor vrouwen en mannen verschillen en zijn afhankelijk van de specifieke klachten. Een blaastraining kan aan iedereen geadviseerd worden en daarvoor kun je ook doorverwezen worden naar een bekkenbodemtherapeut. 

Ben je een vrouw in de menopauze en zijn de plasklachten een gevolg van een kwetsbare vaginawand, dan helpt een plaatselijke behandeling met hormoontabletten. Helaas hebben die wel wat bijwerkingen zoals een droge mond of misselijkheid.

Aan mannen met een vergrote prostaat kan de arts medicatie voorschrijven die zorgen voor ontspanning van de blaashalsspieren en dat verbetert de doorstroming van urine.

Als er na een paar maanden geen verbetering optreedt zal de arts je doorverwijzen naar de uroloog voor verder onderzoek. Als er geen medische reden gegeven kan worden biedt incontinentiemateriaal natuurlijk ook een oplossing.

Kan een andere leefgewoonte helpen bij een overactieve blaas?

Ja, je kunt zeker zelf ook iets doen om je klachten te verminderen. Minder drinken is niet altijd goed. Maar het is wel belangrijk te letten op wat je drinkt. Zo is het bij plasklachten bijvoorbeeld beter om koffie, thee, alcohol en koolzuurhoudende dranken te vermijden.

Verder kan het zijn dat je jezelf verkeerde gewoontes hebt aangeleerd. Als je bewust vaker bent gaat plassen is je blaas er niet meer aan gewend om je plas op te houden.

 

Geselecteerde kliniek door onze redactie:

De Boer Mannen Gezondheid en Zorg BV (gebouw 60)
Professor Bronkhorstlaan 10
3723 MB Bilthoven
Telefoonnummer 030 662 8327
Email: info@dbmgz.nl
Website: www.dbmgz.nl

 

De informatie over overactieve blaas hebben wij gemaakt met:

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/overactieve-blaas

https://www.thuisarts.nl/overactieve-blaas/ik-heb-overactieve-blaas

Deel dit artikel