Ooglidcorrectie

Door Redactie Zorgkrant
9 augustus 2022

Spijt van ooglidcorrectie?


Vocht vasthouden na ooglidcorrectie

 

Jong of al wat ouder, iedereen kan last krijgen van hangende bovenoogleden of wallen onder de ogen. Het kan erfelijk zijn of een medische oorzaak hebben.

Ook kan het vervelende klachten met zich meebrengen als vermoeidheid, druk op de ogen, geïrriteerde ogen, hoofdpijn en in het ergste geval gezichtsverlies. Waar we natuurlijk niet vanuit gaan kunnen er helaas ook klachten ontstaan na de ooglidcorrectie met geen verbetering. Een hersteloperatie van de ooglidcorrectie kan dan een oplossing zijn. 

  • Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van de Zorgkrant hebben we absoluut niet het streven om het aangaan van een ooglidcorrectie te stimuleren.

Uitstraling

Behalve medische kunnen er ook esthetische of cosmetische redenen zijn om voor een ooglidcorrectie te kiezen. Wanneer de huid onder uw ogen is gaan hangen of als er te veel vet aanwezig is kunt u een wallencorrectie laten doen.

Was het vroeger vooral een ingreep bij klachten, vandaag de dag is ooglidcorrectie de meest uitgevoerde cosmetische operatie.

De belangrijkste reden om wallen te laten weghalen of oogleden te laten liften is een gezondere en minder vermoeide uitstraling.

Ooglidcorrectie behandeling

De behandeling volgt na een uitgebreide intake, wordt uitgevoerd door oogspecialisten of plastisch chirurgen in een ziekenhuis of kliniek en duurt gemiddeld 45 minuten.

U zult u er weinig van voelen, het is een geheel pijnloze ingreep die onder plaatselijke verdoving wordt gedaan. Eerst zal de arts met een viltstift de overtollige huid markeren.

Vervolgens wordt middels een injectie de verdoving onder de huid gebracht en wordt het teveel aan huid, spier en vetweefsel verwijderd.

De huidranden worden daarna gehecht met niet-oplosbare hechtingen. Littekens worden daardoor niet of nauwelijks zichtbaar. Ooglidcorrecties zijn relatief korte en veilige operaties.

Na de ooglidcorrectie

Na de operatie kunt u direct naar huis. U krijgt geen verband over uw ogen en na 5 tot 7 dagen komt u terug voor het verwijderen van de hechtingen.

De eerste paar dagen kunnen uw oogleden wat blauw en gezwollen zijn maar dat is tijdelijk en trekt na verloop van tijd weg. Mogelijk heeft u de eerste week last van branderige ogen en zijn die wat overgevoelig.

Om die reden wordt vaak aangeraden een zonnebril te dragen kort na de behandeling en uw ogen te koelen met koude kompressen.

Verder wordt geadviseerd lichamelijke inspanning in het begin te vermijden, dus niet bukken of tillen, na twee dagen kun u weer licht huishoudelijk of administratief werk doen.

Bijwerkingen en complicaties

Complicaties of bijwerkingen zijn er nauwelijks bij oogcorrecties. Dat wil niet zeggen dat u geen problemen kunt ervaren. Zo kan door de operatie aan het bovenooglid een zwelling optreden aan de rand van het ooglid of kan het lid een aantal weken gevoelloos zijn.

Dit herstelt geleidelijk en kan een paar weken duren. Doordat de lymfeafvoer is verstoord is er de eerste weken na de behandeling een vergrote kans op een oogontsteking.

U kunt dan beter weer even contact opnemen met de behandelend arts zodat die u eventueel oogdruppels kan voorschrijven.

Als gevolg van de reactie van de huid op de ingreep is er is altijd wel sprake van littekens, die zijn echter niet of nauwelijks zichtbaar omdat de chirurg het sneetje zo veel mogelijk in de huidplooi plaatst.

Hoe mooi het wondje geneest en hoe goed het zichtbaar blijft verschilt per patiënt. Roken is niet bevorderlijk voor het genezingsproces. 

Asymmetrie, een hoogteverschil tussen de linker en rechter huidplooi, is in geringe mate ook zonder ooglidcorrectie heel normaal. Maar mocht er bij u na enkele maanden nog steeds duidelijk een storende asymmetrie zichtbaar zijn dan kan de arts eventueel opnieuw een reepje huid verwijderen.

Geïrriteerde ogen na ooglidcorrectie

Verder zou u ook last kunnen hebben van geïrriteerde ogen of een zandgevoel. Tijdens de eerste week is dit normaal vanwege de zwelling van de oogleden.

Daarna neemt het steeds meer af. Ook kan door het litteken de sluitfunctie verminderd zijn, waardoor het oog iets sneller uitdroogt.

Hoornvlies uitdrogen na ooglidcorrectie

Als uw traanfilm al van matige kwaliteit is of als u een lage traanproductie heeft, kan het hoornvlies een beetje uitdrogen waardoor u het gevoel heeft dat er zand in uw oog zit.

U kunt dan oogdruppels, oftewel kunsttranen, indruppelen.

Droge ogen ooglidcorrectie

Wanneer u van uzelf al zeer droge ogen heeft dan zal de arts terughoudend zijn met opereren. Behandeling kan vaak wel maar de techniek moet dan worden aangepast.

Gele bobbeltjes ooglidcorrectie

Waar de hechtnaald door de huid is gestoken ontstaan soms kleine gele bobbeltjes, ook wel inclusiecystes genoemd. Meestal verdwijnen die spontaan na verloop van tijd.

Verder is er een kleine kans op kleine (na)bloedinkjes. Het dringende advies is dan om contact op te nemen met uw specialist.

Vaak stopt de bloeding vanzelf en veroorzaakt het alleen een verkleuring van de huid die binnen een paar weken verdwijnt.

Ooglidcorrectie teveel weggehaald

Er kan ook teveel overtollighuid weggehaald zijn. Of daar echt sprake van is is pas na een paar maanden vast te stellen. Mocht dat wel het geval zijn is een hersteloperatie noodzakelijk.

Ooglidcorrectie druk op oogzenuw

In zeldzame gevallen breidt de bloeding zich uit tot achter het oog en ontstaat druk op de oogzenuw die uiteindelijk kan leiden tot verminderd zicht. Het spreekt voor zich dat u dan in ieder geval contact opneemt met uw behandelend arts. 

De kleur van de huid in het bovenooglid verloopt doorgaans van boven naar onder van licht naar donker, een overgang die duidelijker zichtbaar kan worden omdat er huid is weggenomen.

De bloedvaten zijn na de operatie verwijd waardoor het bovenooglid de eerste tijd na de operatie wat roder is. Bij mensen met een dunne huid en een lichte huidskleur is dat nog beter te zien. 

Vergoeding zorgverzekeraar

Een ooglidcorrectie wordt door de basisverzekering vergoed als door verslapping of verlamming van het bovenooglid sprake is van ernstige gezichtsveldbeperking. Voorwaarde is verder dat de behandelaar door uw verzekeraar is gecontracteerd. 

Het oog wil ook wat! Dus of het nou is omdat uw spiegelbeeld u niet bevalt of dat u zich echt beperkt voelt door wallen of overhangende oogleden, een ooglidcorrectie is hoe dan ook de moeite waard mits het uiteraard op een vakkundige wijze wordt uitgevoerd.

 

 

 

Deel dit artikel