Psoriasis guttata

Door Redactie Zorgkrant
2 mei 2022

Wat is psoriasis guttata?

Psoriasis guttata is een vorm van psoriasis die acuut kan optreden en na verloop van tijd chronisch kan worden. Het wordt “druppelvormige psoriasis” genoemd vanwege de roodroze, schilferige plekjes in de vorm van druppels op de huid. Deze aandoening komt voor bij 10% van de psoriasispatiënten en manifesteert zich meestal tussen de leeftijden van 10 en 40 jaar. Bij één op de drie mensen kan psoriasis guttata overgaan in de meer algemene vorm van psoriasis vulgaris. Het is nog onbekend waarom dit bij sommige mensen wel gebeurt en bij andere niet. Het goede nieuws is dat psoriasis guttata niet besmettelijk is en geen gevaar vormt voor anderen.

Wat is de oorzaak van psoriasis guttata?

Psoriasis guttata kan spontaan ontstaan, maar komt vaker voor na een keelinfectie veroorzaakt door bacteriën van de groep A bèta-hemolytische streptokokken (Streptococcus pyogenes). Meestal vindt de keelinfectie plaats 2 tot 4 weken vóórdat de huiduitslag optreedt. Mensen die aanleg hebben voor psoriasis kunnen een soort koortsuitslag ontwikkelen als ze besmet raken met deze bacterie, wat vervolgens kan overgaan in psoriasis guttata. Bovendien kan het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals NSAIDs, bètablokkers en antimalariamiddelen, ook leiden tot het ontstaan van psoriasis guttata.

Wie kan psoriasis guttata krijgen?

In principe is psoriasis guttata voor iedereen mogelijk, zelfs als deze persoon nog nooit eerder psoriasis heeft gehad. Echter, het wordt vaker gezien bij mensen die aanleg hebben voor psoriasis. Meestal is er ook een familielid met psoriasis. Deze vorm van psoriasis komt het meest voor bij mensen tussen de 10 en 40 jaar oud. Sommige patiënten die een aanval van psoriasis guttata hebben gehad, ontwikkelen later gewone psoriasis met grotere plekken op de typische psoriasisplaatsen, zoals de ellebogen en knieën. De precieze kans dat iemand met psoriasis guttata later gewone psoriasis krijgt, is echter niet bekend.

Hoe ziet psoriasis guttata eruit?

Binnen een korte periode kunnen er talloze kleine, roodschilferende bultjes of vlekjes van 1 tot 10 mm groot ontstaan op de romp en ledematen, evenals op het gezicht en de hoofdhuid. Deze plekken kunnen soms jeuk veroorzaken, maar zijn niet pijnlijk. Wanneer je met je nagel over de rand van de plek krabt, worden de schilfers wit, wat bekend staat als het positieve kaarsvetfenomeen.

Hoe wordt psoriasis guttata vastgesteld?

De diagnose van psoriasis guttata is voor dermatologen vaak al bij het eerste gezicht duidelijk vanwege het karakteristieke klinische beeld. Indien er toch twijfel bestaat, kan er een huidbiopsie worden genomen. Om antistoffen tegen de streptokokkenbacterie aan te tonen, wordt er bij patiënten die ook een keelinfectie hebben gehad of hebben, soms een bloedonderzoek uitgevoerd. In het geval van een recente keelinfectie kan de streptokokkenbacterie soms nog worden aangetoond met een keeluitstrijkje en kweek.

Behandeling van psoriasis guttata

MILDE VORM
Bij een milde vorm van deze aandoening kan de behandeling bestaan uit het dagelijks aanbrengen van een crème of zalf die lokale corticosteroïden bevat, of een zalf op basis van vitamine D, of een combinatie van beide (zoals bètamethason-calcipotriol). Daarnaast is het belangrijk om de huid dagelijks te hydrateren met een vochtinbrengende crème om deze soepel te houden.

ERNSTIGE VORM
Een meer uitgebreide vorm van huidaandoeningen die gepaard gaat met hevige jeuk kan het best behandeld worden met smalspectrum UVB-stralen die het hele lichaam belichten. Deze behandeling heeft een hoog succespercentage en veroorzaakt weinig bijwerkingen.

Wat zijn de vooruitzichten met lichttherapie?

Er zijn positieve vooruitzichten. De vlekjes die bij deze aandoening optreden, verdwijnen vaak vanzelf of na behandeling. Zodra de vlekjes zijn verdwenen, is het niet nodig om de behandeling voort te zetten. Bij patiënten die last hebben gehad van psoriasis guttata, kan later gewone psoriasis ontstaan, maar het is onbekend hoe groot de kans daarop is.

Deel dit artikel