Oogarts uit Utrecht behandeld staar
UTRECHT
Een groot deel van de Nederlandse 65-plussers heeft staar. Veel ouderen hebben klachten aan hun ogen, maar beseffen niet dat dit staar is. Mensen met diabetes of een ongezonde levensstijl krijgen deze klachten overigens vaak al op veel jongere leeftijd. Maar wat is staar nu eigenlijk? Voor het oog, vlak achter de pupil, zit normaliter de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Of u dit merkt, hangt af van op welke plek in de ooglens de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot deze troebeling is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan kunt u al snel klachten krijgen. U gaat dan bijvoorbeeld wazig of dubbel zien, u ziet kleuren doffer en u krijgt meer last van licht en schitteringen. Ook een grote sterkteverandering binnen korte tijd kan wijzen op verharding van de eiwitten in de lens: staar.
Inhoudsopgave
Kan staar voorkomen worden?
Ouderdomsstaar is een normaal verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Mensen die roken, veel alcohol drinken of ongezond eten, hebben echter een grotere kans op staar. Bij hen wordt het dan vaak ook al op jongere leeftijd geconstateerd. Ook mensen met diabetes hebben een verhoogde kans op staar. Daarnaast kan de oogziekte worden veroorzaakt door een inwendige oogontsteking of erfelijke aanleg. De gemiddelde leeftijd waarop staar in Nederland wordt behandeld, is 72 jaar.
Wat kunt u tegen staar doen?
Wie nog goed genoeg ziet om zonder problemen het dagelijkse werk en activiteiten uit te oefenen, hoeft zich nog niet meteen te laten behandelen. Het eten van gezonde en gevarieerde voeding met voldoende natuurlijke vitaminen en mineralen kan voorkomen dat de staar snel verergert. Wanneer de klachten toch erger worden, wordt een operatie geadviseerd. Andere brillenglazen kunnen het zicht dan namelijk niet meer verbeteren.
De oogarts onderzoekt de algemene gezondheid van het oog, meet de scherpte en kijkt naar de troebeling in uw ogen. Met een biomicroscoop met een fijne bundel, een spleetlamp, kan gekeken worden of er troebelingen zijn in de ooglens. Mocht dit het geval zijn, dan kan de arts ook zien hoe ver de staar zich heeft ontwikkeld. Meteen na een eerste consult weet u dus of u staar heeft en in welk stadium de staar zich bevindt. Tijdens het consult worden tegelijkertijd ook uw netvlies en oogzenuwen gecontroleerd op eventuele aandoeningen. Soms wordt dit gedaan middels een Optical Cohorence Tomografie, een soort CT-scan voor het oog.
De operatie
Een staaroperatie is een relatief korte ingreep en wordt dan ook vaak uitgevoerd. De operatie zelf duurt ongeveer dertig minuten en is door de plaatselijke verdoving aan het oog pijnloos. Tijdens de operatie wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Met deze monofocale lens kunt u daarna met brillenglazen weer goed zien in de verte en op tussenafstand. Ook het lezen zal u gemakkelijker vergaan. Wilt u liever helemaal van uw bril af? Dan zijn multifocale lenzen een optie. Door deze lenzen kunt u weer goed zien zonder uw bril te hoeven gebruiken. Alleen bij langdurig lezen kan een leesbril prettig zijn.
Vergoeding
Een staaroperatie met monofocale lens wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar, mits u een verwijzing van de huisarts heeft. De vergoeding voor andere type lenzen is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.