Lipoedeem behandeling

Door Redactie Zorgkrant
2 augustus 2022

Een lipoedeem behandeling kan worden uitgevoerd onder lokale verdoving

 

Lipoedeem, ook wel bekend als het vetsyndroom, is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door onregelmatig verdeeld vetweefsel in het lichaam. Helaas wordt deze huidziekte vaak niet erkend door (huis)artsen, waardoor patiënten vaak te horen krijgen dat ze simpelweg meer moeten sporten en gezonder moeten eten. Dit kan voor veel frustratie zorgen bij degenen die lijden aan pijnlijke armen, benen, heupen en dijen, omdat de plaatselijke vetophopingen niet verdwijnen door middel van sporten of diëten.

Note: dit artikel is puur informatief, als redactie van de Zorgkrant hebben we absoluut niet het streven om het aangaan van een lipoedeem behandeling te stimuleren.

Lipoedeem wordt gekenmerkt door verschillende symptomen, waaronder:

De huid voelt pijnlijk aan bij druk en vertoont een sinaasappelhuid-achtig uiterlijk, vergelijkbaar met extreme cellulitis.

Vochtophoping kan leiden tot opgezwollen benen.

Het vetweefsel is ongelijk verdeeld en stopt abrupt bij de knieën/enkels of ellebogen/polsen.

Inspanning of gewichtsvermindering leidt zelden tot verbetering van de symptomen.

Vermoeidheid treedt snel op, evenals immobiliteit, verminderde spierkracht en zwakke gewrichten.

Pijnlijke en zware armen en/of benen als gevolg van overtollig vetweefsel, dat zich aan beide zijden bevindt.

Blauwe plekken ontstaan gemakkelijk op de plaats van het lipoedeem.

Een lipoedeem behandeling kan de kwaliteit van leven verbeteren

Een effectieve methode om onderhuids vetweefsel te verminderen is liposuctie. Door middel van deze behandeling kan de hoeveelheid vetweefsel verminderen, waardoor zwellingen als gevolg van vetophopingen afnemen. Dit leidt tot vermindering van pijn en vermoeidheid in de ledematen en zorgt ervoor dat het behandelde gebied slanker en meer in verhouding komt met de rest van het lichaam. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal kan een lipoedeem liposuctie behandeling de kwaliteit van leven verbeteren.

De oorzaken van lipoedeem

Hoewel er veel onduidelijkheid bestaat in de medische wereld over de oorzaak van deze chronische ziekte, is het bekend dat overmatige voedselinname er niet mee te maken heeft. Erfelijke factoren spelen zeker een rol bij lipoedeem. Bovendien kunnen hormonale veranderingen, zoals tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze, de symptomen verergeren of initiëren. Een schildklierafwijking kan ook leiden tot het ontstaan van deze aandoening. Tot slot kan lipoedeem gepaard gaan met lymfoedeem, bekend als lymfo-lipoedeem, waarbij het afvoeren van weefselvocht wordt verminderd en het bindweefsel verslapt.

Welke stadia kent lipoedeem?

Lipoedeem kent drie verschillende stadia, waarbij de gradatie in ernst gelijk staat aan het stadium.

Lipoedeem stadium 1
Het eerste stadium kan jarenlang, soms zelfs een leven lang, blijven bestaan en kenmerkt zich doordat de huid zacht en nog vrij consistent is, maar er wel al een cellulitis structuur (sinaasappelhuid) met gelijkmatig verdeelde kleine vetbobbeltjes zichtbaar is. De bobbeltjes zijn zacht en kunnen gemakkelijk ingedrukt worden. Daarnaast is er ook sprake van een duidelijk maatverschil in boven- en onderlichaam.
Er kunnen al andere klachten ontstaan, zoals een zwelling van benen of armen tijdens het staan of zitten. Tijdens het liggen, bijvoorbeeld in bed, neemt de zwelling weer af.

Lipoedeem stadium 2
In het tweede stadium van lipoedeem is er sprake van een cellulitis huid met grotere vetbobbeltjes die onregelmatig zijn. Het huidoppervlak heeft een grovere structuur en de huid voelt harder aan. De zwellingen, wat in stadium 1 nog bobbeltjes waren, geven niet meer mee als je deze indrukt, doordat er sprake is van een teveel aan bindweefsel. Daarnaast neemt het verschil in omvang tussen boven- en onderlichaam toe en verdwijnen de zwellingen niet meer na (langere tijd) liggen.

Lipoedeem stadium 3
Het derde stadium kenmerkt zich door de toename van grove stukken vetweefsel wat zich blijft ophopen, waardoor de huid verhard is en overlappende vetplooien heeft. De mobiliteit wordt progressief bemoeilijkt door het overtollige vet.

Ondanks dat er meerdere stadia bestaan, is het niet per definitie zo dat iedereen uiteindelijk met het derde stadium van lipoedeem te maken krijgt. De personen die in het latere stadia terecht komen, hebben veelal te maken met een sterke gewichtstoename. Het is belangrijk om gezond te blijven leven en indien nodig steunkousen te dragen, om de progressie van lipoedeem te beperken.

Lipoedeem: Oorzaken, Diagnose en Preventie

Hoewel de precieze oorzaak van lipoedeem onbekend is, is bekend dat erfelijke factoren en vrouwelijke hormonen een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling ervan. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, spelen overgewicht en een ongezonde levensstijl geen rol bij het ontstaan van lipoedeem. Meestal treden de eerste symptomen op tijdens de puberteit of kort daarna. In sommige gevallen kan een verandering in hormonen op latere leeftijd, zoals door een zwangerschap of de menopauze, een rol spelen.

Om lipoedeem vast te stellen, is het noodzakelijk dat een dermatoloog de huid onderzoekt. Tijdens het consult worden de huidafwijkingen, huidstructuur en eventuele verkleuringen bekeken.

Helaas is lipoedeem niet te voorkomen. Wel kunnen de symptomen worden geminimaliseerd door een gezonde levensstijl te leiden en regelmatig te bewegen, zoals fietsen, zwemmen, dansen of fitnessen. Als er sprake is van vochtophoping, kan overleg met een fysiotherapeut resulteren in het gebruik van therapeutische kousen om vochtophoping te verminderen.

Lipoedeem vergoeding

Het is lastig om vooraf de kosten te bepalen, aangezien dit maatwerk is en afhankelijk van de omstandigheden. Vaak zijn er meerdere behandelingen nodig om het optimale resultaat te bereiken. De definitieve kosten kunnen pas worden vastgesteld na beoordeling van de aangetaste huid door de arts.

Hoewel lipoedeem sinds 1 januari 2017 is erkend als een chronische ziekte, wordt liposuctie als behandeling bij lipoedeem niet vergoed door zorgverzekeraars. In sommige gevallen is het echter mogelijk om de kosten (gedeeltelijk) af te trekken als zorgkosten. Een overzicht van de zorgkosten die afgetrokken kunnen worden, is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Deel dit artikel