Hooikoorts

Door Redactie Zorgkrant
9 augustus 2022

KNO arts uit Utrecht legt je uit 

wat hooikoorts is en wat er tegen te doen is

 

 

UTRECHT
De meeste symptomen van hooikoorts lijken nogal op de symptomen van een normale verkoudheid. Dat is extra vervelend omdat je natuurlijk helemaal geen mensen aan kunt steken, maar je komt wel over als een persoon die iets onder de leden heeft.

Mensen met hooikoorts hebben veel last van typische klachten zoals een geïrriteerde neus die jeukt, verstopt is of juist loopt. Niesbuien kunnen daarvan het gevolg zijn.

Het komt ook veel voor dat de ogen rood worden, opzetten of branderig aanvoelen. Daardoor gaan ze veel tranen. Hooikoorts zorgt ervoor dat de luchtwegen zo snel mogelijk alles eruit willen werken.

Daardoor kun je een kriebelige of zelfs pijnlijke keel hebben of juist de hele tijd veel slijm ophoesten. Deze klachten kunnen aanzienlijk verminderd worden door de juiste middeltjes te kopen. De KNO arts vertelt u er alles over.

 

Hooikoorts en hoofdpijn

Er zijn een heleboel verschillende aspecten die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Bij mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn en last hebben van hooikoorts gaan die twee vaak samen.

Zij krijgen vaak last van druk op hun hoofd als de symptomen van de hooikoorts heftig zijn. Dat kan komen doordat het afweersysteem overuren draait en daardoor ontstaat spanning.

Hoofdpijn kan ook ontstaan doordat het overtollige slijm, niezen en hoesten zorgt voor te veel druk en een vol gevoel in je hoofd.

Hooikoorts en keelpijn

Als je gevoelig bent voor pollen, stof en andere vervuiling in de lucht dan raken je slijmvliezen geïrriteerd wanneer je lucht inademt die te veel van zulke deeltjes bevat.

Als reactie daarop gaat het lichaam bij sommige mensen meer slijm afvoeren dan het kan produceren. De tere wand van de keel en de bovenste delen van de luchtwegen zijn dan niet meer goed opgewassen tegen het inademen van lucht met irriterende deeltjes.

Hun ademwegen drogen uit en geven een branderig gevoel. Mensen waarbij dit gebeurt hebben vaak last van keelpijn als gevolg van hun hooikoorts.

Hooikoorts en hoesten

Hoestbuien worden meestal gelinkt aan verkoudheid en griep. Als je last hebt van een bacterie of virus die zich in de longen of luchtwegen manifesteert dan probeert je lichaam deze zo snel mogelijk uit te stoten door extra slijm te produceren.

Dit slijm vangt de ziektedeeltjes en wordt vervolgens door hoesten uit het lichaam gewerkt. Die reactie is natuurlijk hetzelfde als je last hebt van hooikoorts.

Ook dan raken je slijmvliezen geïrriteerd, wordt meer slijm geproduceerd en probeert je lichaam zo snel mogelijk al het ingeademde stuifmeel weer naar buiten te hoesten.

Bij sommige mensen is de slijmproductie niet in evenwicht met het hoesten waardoor een droge kriebelhoest kan optreden.  

Hooikoorts en vermoeidheid

Mensen die veel last hebben van hooikoorts kunnen extra klachten krijgen door de symptomen van hun allergie. Sommige mensen die last hebben van hooikoorts voelen zich ook vermoeid wanneer ze last hebben van het stuifmeel in de lucht.

Dat kan verschillende oorzaken hebben. Ten eerste is natuurlijk je immuunsysteem keihard bezig om al het ongewenste stuifmeel zo snel mogelijk uit je systeem te krijgen en dat kost energie.

De eindeloze niesbuien, de verstopte neus en het hoesten kunnen ook ten gevolge hebben dat je niet goed kunt slapen en daardoor niet genoeg rust krijgt.

Ten slotte kunnen ook hooikoorts-tabletten zorgen voor vermoeidheid. Daarom is het belangrijk om deze tabletten pas ’s avonds voor het slapen in te nemen.

Hooikoorts en benauwdheid

Veel mensen die last hebben van allergische astma hebben ook last van hooikoorts. Bij hen zorgt een te hoge hoeveelheid stuifmeel in de lucht voor ontstekingen in de onderste luchtwegen.

Daardoor gaan de vertakkingen van de longen vernauwen en kan een benauwd gevoel optreden. Als je lichaam heel veel slijm produceert dan raken je longen een beetje verstopt waardoor ook mensen zonder astma zich benauwd kunnen voelen.

In alle gevallen van benauwdheid kan het ook gebeuren dat de ademhaling gaat piepen.

Wat helpt tegen hooikoorts?

Net als andere allergieën kan ook hooikoorts niet worden genezen. Bij de meeste mensen wordt het wel beter naarmate ze ouder worden – dan is het afweersysteem over het algemeen niet meer zo hyperactief.

En: Je kunt allerlei middeltjes kopen om je hooikoortssymptomen te verminderen. Hooikoorts tabletten werken heel snel doordat ze een anti-histamine bevatten.

Dat vermindert de afweerreactie van je lichaam waardoor de meeste symptomen snel minder worden. Deze tabletten werken ongeveer 24 uur waardoor je ze maar één keer per dag hoeft te nemen.

Tips bij hooikoorts

Er zijn nog een aantal andere middeltjes die je kunnen helpen om je klachten te verminderen wanneer er veel pollen in de lucht zit.

Neussprays kunnen helpen om niesbuien, gesnotter en een verstopte neus op te lossen. Er zijn verschillende neussprays beschikbaar die elk net anders werken.

Als je last hebt van je ogen door de hooikoorts dan kun je speciale oogdruppels gebruiken die jeukende en tranende ogen verlichten.

Als je liever geen middeltjes wilt gebruiken dan kun je bij je huisarts vragen of je in aanmerking komt voor immunotherapie.

Deel dit artikel