Tips tegen snurken

Door Redactie Zorgkrant
12 augustus 2022

KNO arts uit Utrecht geeft 6 handige

tips tegen snurken

 

 

UTRECHT
Het kan erg vervelend zijn als je last hebt van snurken. Vaak denken we dat vooral de partner van een snurker lijdt onder de situatie, maar dat is meestal niet helemaal waar.

Mensen die snurken rusten vaak minder goed uit. Het kan gebeuren dat ze zelfs wakker worden van hun eigen geluid, of van het gedraai van hun partner.

Daarnaast kunnen veel snurkers ook last hebben van een gestrest zenuwstelsel. Het snurken ontstaat doordat de ademwegen zoveel verkleinen dat de lucht turbulent wordt.

Veel snurkers krijgen dan niet gemakkelijk genoeg lucht binnen. Dat veroorzaakt stress waardoor ze vatbaarder kunnen zijn voor bepaalde ziektes.

Als je wilt stoppen met snurken, lees dan de volgende 6 tips aandachtig door.


Tip 1: Betere ademhaling door de neus

Als je neus verstopt is – of (één van je) neusholtes niet goed opent – dan wordt het moeilijk om goed adem te halen ’s nachts.

Je longen gaan dan extra druk zetten, de luchtwegen trekken samen door het vacuüm dat ontstaat door de verstopte doorgang in je neus en er ontstaan allerlei geluiden als de lucht uiteindelijk toch gaat stromen.

Hoewel slecht door de neus kunnen ademen meestal niet de enige oorzaak is van snurken, is het wel één van de hoofdoorzaken.

De turbulentie van de lucht die snurkgeluiden veroorzaakt ontstaat meestal tussen de mond en de keel of achterin de keel. Mondstukken en snurkbeugels kunnen helpen om deze ruimtes beter open te houden.

Het effect daarvan kan echter alleen compleet worden als je ook leert ademhalen door de neus. Er zijn een aantal oplossingen die daarbij kunnen helpen.


Gebruik een neusspreider of neusstrips. Neusspreiders worden ook wel snurkende clips of neusopeners genoemd. Deze handige tool bestaat uit twee kleine plastic buisjes verbonden door een brug.

Je stopt deze buisjes voorzichtig in je neusgaten en ze zorgen ervoor dat je neusholte gedilateerd wordt. Doordat de wanden van je neus niet meer inzakken kun je makkelijker ademen en vloeit de lucht beter.

Dat kan op zijn beurt het snurken enorm verbeteren of zelfs verhelpen. Neusstrips worden aan de buitenkant van de neus aangebracht en houden je neusgaten open door ze dichtbij de wang te houden. 


Tip 2: Adem tijdens het slapen niet door de mond

De meeste lichamen lossen een verminderde ademhaling door de neus op door de mond te openen en daardoor te gaan ademen.

Doordat de lucht via de mond sneller binnenkomt en dan van een grote naar een kleine holte moet, is de kans op turbulentie groter.

Het is daarnaast ook ongezonder om door de mond te ademen. Dit zorgt er namelijk voor dat je mond droger wordt en dat is slecht voor je tanden en luchtwegen.

Je ademt ook koudere lucht in je longen met eventueel meer vervuiling dan wanneer je door je neus ademt.

Het is dus belangrijk om zo snel mogelijk iets te veranderen als je vaak ’s nachts door je mond ademt. Een anti-snurk mondstuk of een kinband kan daarbij helpen.


Tip 3: Slaap op je zij

Mensen die op hun rug slapen snurken veel vaker en heftiger dan mensen die op hun zij slapen. Dat komt doordat in die positie de mond makkelijker open valt en de tong eerder naar achteren zakt.

Als de tong teveel ontspant komt deze in de keel terecht wanneer je op je rug ligt. Dat zorgt ervoor dat de luchtweg (deels) wordt afgesloten en snurken is het gevolg.

Deze vorm van snurken kan veel stress opleveren omdat sommige mensen steeds een tijdje helemaal geen lucht krijgen en iedere keer bijna wakker moeten worden om hun tong genoeg aan te spannen om te kunnen ademen. 

Je kunt jezelf aanleren om op je zij te slapen. Als je van jezelf weet dat je vaak op je rug slaapt en daardoor snurkt of door je mond ademt dan kun je natuurlijk beginnen met jezelf aan te wennen om op je zij in slaap te vallen.

Misschien is dit echter niet genoeg omdat je in je slaap terug op je rug draait. Er zijn speciale rugzakken en positietrainers die een extra massa vormen op je rug waardoor het niet lekker ligt en je automatisch weer naar je zij draait terwijl je slaapt.

Snurkkussens kunnen je ook helpen om dit probleem aan te pakken. Die zijn in het midden hoger waardoor je hoofd niet lekker meer ligt als je onbewust op je rug draait.

Bij de meeste mensen is het na een paar weken of maanden niet meer nodig om een positietrainer, rugzak of snurkkussen te gebruiken omdat ze een nieuwe gewoonte hebben gevormd en van nature op hun zij slapen. 


Tip 4: Verander de positie van je kaak

Als je op je rug ligt dan heeft je kaak de neiging om naar achteren te verzakken. Bij sommige mensen gebeurt dat ook in andere posities.

Daardoor kan bij hun ook als ze op hun zij liggen de tong achter in de keel terecht komen. Dit probleem kan worden verholpen door een anti-snurkbeugel te gebruiken.

Deze zorgt ervoor dat de onderkaak in de juiste positie voor in de mond wordt gebracht. Er zijn verschillende beugels op de markt. Sommige bestaan uit één stuk dat op maat gemaakt wordt voor de individuele vorm van je gebit.

Andere anti-snurkbeugels bestaan uit twee aparte op maat gemaakte stukken voor de onder- en bovenkaak die door middel van elastiekjes met elkaar verbonden worden.

Deze tweedelige beugels staan zijwaartse bewegingen toe waardoor ze voor veel mensen comfortabeler zijn.  


Tip 5: Train je gehemelte

Bijna elke vorm van snurken heeft te maken met verzwakt weefsel in de mond en/of keelholte. Als de lucht langs slap weefsel stroomt begint het weefsel te trillen en ontstaan er snurkgeluiden.

Dat kan aangepakt worden door dit weefsel te trainen. Dat kun je doen door je tongspieren, stembanden en gehemelte sterker te maken.

Er zijn verschillende technieken en oefeningen beschikbaar om dit te bewerkstelligen. Een FaceFormer helpt je om de spieren in je lippen en mond te trainen waardoor het weefsel steviger wordt.

De Dragon Pearl traint juist de spieren van je tong waardoor deze niet meer naar achteren zakt wanneer je ontspannen ligt te slapen. Het kost tijd en aandacht om deze spieren te trainen, maar daarmee kun je wel het probleem op een natuurlijke manier oplossen.


Tip 6: Leef gezond: vermijd overgewicht, alcohol en sigaretten

De meeste ongezonde gewoontes verhogen ook de kans op snurken en veel mensen kunnen van hun snurkprobleem afkomen door een gezondere levensstijl aan te nemen.

Mensen met overgewicht hebben te veel weefsel rondom hun luchtwegen waardoor de holtes verkleinen. Een dieet met veel melkproducten zorgt daarnaast voor overmatige slijmproductie.

Alcohol en slaapmiddelen hebben een spierverslappende functie waardoor de tong en het gehemelte verslappen en de kans op snurken toeneemt.

Rokers hebben vaak chronisch geïrriteerde slijmvliezen waardoor ze teveel slijm produceren en door hun mond gaan ademhalen.

Als je één van deze slechte gewoontes hebt dan kun je waarschijnlijk je snurkprobleem oplossen door gezonder te gaan leven. 

Deel dit artikel