Rusteloze benen

Door Redactie Zorgkrant
16 juni 2022

Jeuk aan benen in bed?

 

Branderige benen in bed?

 

Kramp in benen tijdens slapen?

 

 


Wat helpt tegen rusteloze benen?


De 9 meest gestelde vragen

 

 

Veel mensen zitten graag te wiebelen op hun stoel of te trillen met hun benen. Zolang ze dit onrustige gedrag op elk gewenst moment kunnen stoppen, hebben alleen anderen er last van. Zo simpel is het niet als je restless legs – oftewel rusteloze benen – hebt. Deze aandoening geeft een vervelend gevoel in de (onderbenen) waardoor het onmogelijk wordt om niet te bewegen. Dat kan het moeilijk maken om stil te zitten of rustig een filmpje te kijken. Restless legs kunnen zelfs je nachtrust behoorlijk verstoren. In dit artikel beantwoorden we de belangrijkste acht vragen over rusteloze benen.

Wat zijn rusteloze benen (restless legs)?

Doktoren en wetenschappers hebben nog geen definitief antwoord op de vraag wat er mis gaat in het lichaam van iemand die last heeft van rusteloze benen. Het heeft waarschijnlijk iets te maken met een afwijkend of te laag dopamine gehalte.

Dit stofje geeft boodschappen door in je zenuwstelsel. Als er te weinig van aanwezig is in de hersenen kan er een soort ruis of kortsluiting ontstaan.

Wanneer de hersenen het niet voor elkaar krijgen om correcte signalen door te geven dan kun je dingen gaan voelen zonder dat daar een lichamelijke aanleiding voor is.

Mensen die last hebben van rusteloze benen voelen vaak allerlei onaangename sensaties in hun kuiten – en soms ook in de bovenbenen en armen. 

Jeuk aan benen in bed?

Wanneer je last hebt van rusteloze benen dan denken je hersenen dat er iets kriebelt, prikt, drukt of brandt aan je benen terwijl er eigenlijk niets aan de hand is. Het gevoel is zo intens dat je er wel op moet reageren om even verlichting te voelen. Vaak gaan je benen dan bewegen zonder dat je daar een bewuste beslissing over neemt.

De symptomen van restless legs worden meestal erger vlak voor het slapen. Mensen die last hebben van een zware vorm van deze aandoening maken vaak ook in hun slaap veel ongecoördineerde en onverwachte bewegingen. Dat kan natuurlijk erg vervelend zijn als je er zelf wakker van wordt. Daardoor gaat de kwaliteit van de nachtrust achteruit en kun je overdag last krijgen van concentratieproblemen en vermoeidheid.

Hoe ontstaan rusteloze benen? 

Wetenschappers weten nog niet precies hoe rusteloze benen ontstaan. Wel worden er een aantal indicatoren genoemd die het risico vergroten. Ouderen hebben bijvoorbeeld vaker last van restless legs.

Ook blijken vrouwen er gevoeliger voor te zijn dan mannen – vooral wanneer ze zwanger zijn.
In ongeveer 50% van de gevallen speelt erfelijkheid een rol.

De kans dat je last krijgt van rusteloze benen is dus groter als het kwaaltje in je familie speelt. Daarnaast hebben aspecten zoals voeding, roken, koffie, alcohol, beweging, lichaamsgewicht, vertering en nierfunctie ook invloed op dit verschijnsel. Als je minder gezond leeft dan loop je meer risico om last te krijgen van restless legs.

Rusteloze benen. Restless legs

Rusteloze benen (Restless legs)

Rusteloze benen – Restless legs oorzaken?

Naast de algemene omstandigheden die de kans op rusteloze benen vergroten, zijn er ook een aantal specifieke ziektes waarbij dit als symptoom kan optreden. Zo hebben veel mensen last van restless legs wanneer ze medicijnen tegen depressie of psychose gebruiken. Rusteloze benen is daarnaast een symptoom dat vaak voorkomt bij de ziekte van Parkinson, reuma, diabetes en aandoeningen aan de schildklier.

Rusteloze benen vitaminetekort?

Een veel voorkomend onderliggend probleem dat kan zorgen voor Restless Leg Syndrom (RLS) is bloedarmoede. Dat ontstaat meestal door een vitamintekort zoals ijzer, vitamine B12 en/of foliumzuur. Menstruerende vrouwen hebben hier veel vaker last van omdat ze elke maand bloed verliezen en tijdens de zwangerschap is het risico nog hoger omdat hun lichaam dan extra bloed voor de baby moet aanmaken. 

Branderige benen in bed

De term rusteloze benen verwijst naar krampen of een kriebelend, tintelend, pijnlijk of branderig gevoel in de benen. Dit wordt meestal ‘s avonds erger en piekt vlak voor het inslapen. Het gevoel zorgt voor zoveel onrust dat het onmogelijk is om niet te bewegen.

Kramp in benen tijdens slapen

Die beweging geeft even verlichting, maar een paar seconden of minuten later komt het gevoel terug. Voor veel patiënten is het onaangenaam om naar een voorstelling te gaan in het theater of de bioscoop omdat ze niet stil kunnen zitten. Het kan ook lastig zijn om aan een bureau te werken of lange vlieg- of busreizen te maken. Als je benen ook in je slaap rusteloos blijven door kramp dan kan het ten koste gaan van je nachtrust.

Wat zijn de gevolgen van rusteloze benen?

Als je vaak last hebt van rusteloze benen dan is het belangrijk om naar de dokter te gaan. De aandoening is op zich onschuldig – veel mensen hebben er hun hele leven last van zonder dat het schadelijke gevolgen heeft. Restless legs is echter vaak een symptoom van een onderliggend probleem.

Vitaminetekort en ziektes zoals bloedarmoede, diabetes en reuma kunnen veel schade aanrichten in je lichaam.
Bij de meeste ziektes geldt dat je beter geholpen kunt worden als je er vroeg achter komt dat er iets mis is.

Zo kan bloedarmoede bijvoorbeeld meestal worden opgelost door wat extra vitaminen en mineralen te slikken, maar als je er te lang mee doorloopt kan het onder andere depressie, ernstige vermoeidheid en schade aan je zenuwcellen veroorzaken.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Als je vaak last hebt van rusteloze benen dan is het verstandig om na te kijken of je klachten passen bij deze aandoening. Het is raadzaam om naar de dokter te gaan als je regelmatig verschijnselen van restless legs hebt. Die kan de juiste vragen stellen om tot een diagnose te komen.

Het is vooral belangrijk om onderzoeken uit te laten voeren die vaststellen of je een onderliggende aandoening hebt zoals bloedarmoede of diabetes. Als dat het geval is dan kan de ziekte onder controle worden gebracht en ben je ook meteen van je rusteloze benen af. Daarnaast voorkom je zo dat je met ernstige gevolgen van een onbehandelde ziekte te maken krijgt. Vaak is er geen directe oorzaak voor restless legs.

Wat helpt tegen rusteloze benen?

De meest effectieve behandeling voor rusteloze benen is afhankelijk van de pathologie van de patiënt. Als het ongemak ontstaat door het gebruik van medicijnen of een ziekte, dan kan daar vaak iets aan gedaan worden.

Verder kun je de (kuit) spieren stimuleren door steunkousen te dragen of gerichte oefeningen te doen om je been en heupspieren te rekken. Ook een massage verbetert de bloedsomloop. Het is belangrijk om een gezonde levensstijl aan te houden met weinig alcohol, cafeïne en nicotine.

Voldoende lichaamsbeweging helpt ook – hoewel intense activiteit vlak voor het slapen beter vermeden kan worden. Vaak kan een vast ritme ook veel verbetering brengen. Als niets anders helpt dan kunnen er medicijnen ingezet worden.

Voor meer info

Valeo Kliniek
Kapteijnstraat 25
3771 CA Barneveld
T: 085 130 2174
Email: info@valeokliniek.nl
Website: www.valeokliniek.nl

 

De informatie over rusteloze benen hebben wij gemaakt met:

https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/rustelozebenensyndroom-en-loopdwang

https://www.thuisarts.nl/rusteloze-benen/ik-heb-rusteloze-benen

Deel dit artikel