Lage rugklachten

Door Redactie Zorgkrant
30 juli 2022

Fysiotherapeut uit Houten behandeld

lage rugklachten


‘Langdurig zitten en daarna sporten is een gekke combinatie en leidt bij veel sporters tot lage- en bovenrugklachten’

 

HOUTEN
We zitten te veel! We zitten in de ochtend te ontbijten, zitten in de auto of in de bus naar ons werk waar we gaan zitten om te werken en als we thuiskomen gaan we weer zitten eten en daarna op de bank zitten om tv te kijken. En ja, ook mensen die veel sporten doen dat. ‘Langdurig zitten en daarna sporten is een gekke combinatie en leidt bij veel sporters tot lage- en bovenrugklachten’ ziet manueel therapeut Bart Rouhof in zijn praktijk Fysio Moov uit Houten. Hij legt het ons haarfijn uit.

Lage rugklachten is het meest voorkomende

Fysio Moov is vooral gefocust op sport en topsport. De meeste mensen komen binnen met aan sport gerelateerde klachten maar ook als je geen sporter bent kun je er voor je rugklachten terecht. Klanten komen het vaakst voor behandeling van lage rugklachten, bovenrugklachten of nekschouderklachten.

Middenrugklachten komen ook voor maar veel minder. Als je lage rugklachten hebt, kan dat meerdere oorzaken hebben en er is een onderverdeling in aspecifieke en specifieke lage rugklachten. De aspecifieke zijn meestal niet aanwijsbaar, je weet niet precies waar het vandaan komt.

Het maakt volgens Bart Rouhof in principe ook niet uit want je bent hoe dan binnen 3 tot 4 weken hersteld. Van specifieke lage rugklachten spreken we als je bijvoorbeeld een hernia hebt. Bovenrugklachten komen vooral voor bij mensen die veel achter de computer werken, zithoudingklachten is misschien wel een betere benaming.

Bart Rouhof Fysio Moov

Bart Rouhof – Manueel Therapeut

 

Toename blessures

Sporten als voetbal en basketbal hadden door corona een tijdlang stilgelegen en vervolgens ging iedereen ineens weer als een malle sporten. Bart Rouhof zag dan ook extreem veel blessures in zijn praktijk en vooral een toename van zwaardere blessures, op dit moment alleen al twintig kruisbandblessures. Hij vindt het lastig aan te geven of hier sprake is van een landelijke trend, het kan ook toeval zijn omdat Fysio Moov met name focust op sport, topsport en orthopedische revalidatie en sportende klanten daarom kiezen voor hun praktijk.

 

Anamnese en onderzoek

Als je bij Fysio Moov binnenkomt wordt eerst een anamnese gedaan, een gesprekje waarin je vragen krijgt over de oorzaak van het probleem en dat kan per persoon verschillen. Het meest bekend is het langdurig zitten. Sporters hebben vaak last bij een sprintje zetten of krijgen een dreun bij het hardlopen.

De oorzaak ligt vooral in dagelijkse activiteiten in combinatie met het sporten. Stel je voor, je zit de hele dag en in een gebogen positie, als je dan daarna gaat sporten vraagt het juist weer veel strekking van je rug. Van zitten wordt je rug stijf en dan wordt in één keer een heel andere activiteit gevraagd.

Het is precies die overgang waardoor klachten ontstaan. Na de anamnese volgt een onderzoek naar overige blokkades die een rol kunnen spelen. De therapeut kijkt naar je houding en de beweging van je wervels.

Het probleem kan in de strekking van je rug zitten of juist in de buiging. Bij langdurige lage rugklachten zijn er vaak ook problemen met de stabiliteit vanuit de rug. Daarnaast zal hij ook je heupen en je knieën nader bekijken.

Al die componenten worden meegenomen in het behandelplan. Blokkades worden opgelost middels mobiliseren of manipuleren (kraken) en daarbij maken ze bij Fysio Moov gebruik van Piazza Sports, in combinatie van krachttraining en stabiliteit proberen ze de klachten op te lossen zodat je weer snel pijnvrij kan sporten.

‘Wij kiezen er niet zo snel voor om helemaal te stoppen met sporten maar proberen wat aanpassingen te maken zodat je wel door kan sporten!’

Behandeling en de effecten
Uit onderzoeken blijkt dat, zeker bij nekschouderklachten, de beste behandeling een combinatie is van manuele therapie met oefentherapie. Dat laatste helpt echt, daarvoor bestaan de meeste bewijzen. Manuele therapie kan op korte termijn een klein beetje effect geven.

Je krijgt even wat pijndemping zodat je een oefening kunt starten en weer pijnvrij kunt bewegen. Lage rugklachten of nekschouderklachten zijn onder te verdelen in acuut, subacuut en chronisch.

Acute klachten zijn snel verholpen, met wat advies en informatie ben je er met 3 weken meestal vanaf. Is dat niet het geval, dan is sprake van een afwijkend beloop en kijkt de therapeut hoe hij dat met therapie kan beïnvloeden.

Acute rugklachten kun je het beste omschrijven als ‘het schiet in mijn rug’ en het gebeurt vaak op heel lullige momenten, bijvoorbeeld wanneer je iets lichts oppakt van de grond. Bij subacuut of chronisch is er echt een behandeling nodig, bij subacuut ongeveer 6 weken en voor chronisch loopt de behandelduur uiteen, na 12 weken moet je zelf de klachten onderhouden.

Chronisch betekent overigens niet dat je nooit van je klachten afkomt, alleen dat ze wat langer aanhouden én het vraagt meer discipline en energie om je rug sterker te maken. Als rugklachten langer duren kan dat meerdere oorzaken hebben. Stress kan een afwijkend beloop veroorzaken maar ook een zittend beroep en moeite hebben met veel bewegen kan een factor zijn.

Daarnaast kunnen andere gezondheidsklachten ten grondslag liggen aan het probleem. Fysio Moov is een praktijk waar meerdere componenten worden aangepakt. De focus ligt op de rug maar de therapeuten kijken naar alles wat kan meespelen en alle gewrichten worden nagelopen.

Tevens zoeken ze met je mee naar andere instanties die een bijdrage kunnen leveren. Omdat er weinig administratieve lasten zijn kunnen de therapeuten veel tijd voor je nemen. Ook werken ze onderling veel samen, komt er één niet uit dan kan een collega meekijken en wordt gezamenlijk naar een oplossing gezocht. In de praktijk in Houten werken zeven fysiotherapeuten.


E-health

Bij Fysio Moov maken ze met succes gebruik van E-health. Je krijgt een app met video’s en je kunt ermee communiceren met je therapeut. Als je thuis bij een oefening pijn ervaart komt er een melding binnen waarop de therapeut kan anticiperen.

Met Physitrack bekijk je heel makkelijk alle oefeningen, zie je hoe vaak je die moet herhalen en je kunt met de video’s alles meedoen. Het is ideaal, zowel voor klanten met kortere, middellange en langdurige klachten. Vooral als je van jezelf weet dat je niet heel oefentrouw bent is het een heel goed steuntje in de rug.

 

Advies

Bart Rouhof zal niet gauw adviseren om een andere bureaustoel te kopen. Het beste advies voor mensen met lage of bovenrugklachten is: ‘Blijf in beweging, probeer om de twintig minuten van houding te veranderen of eventjes van je stoel af te komen en ga ’s ochtend, ’s middags of ’s avonds een keer de deur uit om een stukje te wandelen.

Langdurig zitten en daarna sporten is een gekke combinatie. Als je veel krachttraining doet word je heel sterk, als je veel zit word je goed in zitten.

Wanneer je daarnaast een sport uitoefent, voetbal of basketbal of wat dan ook, waarbij je veel strekt en draait, dan moet je overdag goed in beweging blijven! Je zult zien dat je daar ’s avonds bij het sporten veel profijt van hebt.’

 

 

 

Voor meer informatie

Fysio Moov Houten
Kruisboog 4
3994 AE Houten
T: 030 274 5115
E: info@fysiomoov.nl
W: www.fysiomoov.nl

 

Deel dit artikel