Elektrische tandenborstel kopen

Door Redactie Zorgkrant
23 mei 2022

Elektrische tandenborstel kopen: Waar op letten?

Tandartsen raden steeds meer mensen aan om te poetsen met een elektrische tandenborstel. Dat komt doordat elektrische tandenborstels enorm bijdragen aan het behoud van gezonde tanden en tandvlees. Als je problemen met je tanden of mondhygiëne hebt is het daarom sterk aan te raden om ook een elektrische tandenborstel aan te schaffen. Lees wel eerst zorgvuldig de volgende tips door want deze zullen je helpen om de juiste keuze te maken voor jouw gebit.

Wat is het voordeel van een elektrische tandenborstel?

Als je poetst met een gewone tandenborstel dan zijn de poetsbewegingen die je kunt maken gelimiteerd. Onze handen kunnen namelijk niet op dezelfde ronde manier bewegen als de kop van een elektrische tandenborstel. Deze ronde borstel volgt namelijk precies de vorm van je tanden waardoor vooral de zijkant en bovenkant van je tanden veel effectiever gepoetst worden zonder daarbij het tandvlees te irriteren. Sommige elektrische tandenborstels hebben allerlei extra opties waarmee je het tandenpoetsen precies kunt aanpassen op de jóuw gebit.

philips-sonicare-elektrische-tandenborstel

Philips Sonicare elektrische tandenborstel

De hoeveelheid poetsbewegingen per minuut ligt bij een elektrische tandenborstel veel hoger    

Met een normale tandenborstel kun je slechts zo snel bewegen als je spieren het toelaten. Daardoor kom je aan maximaal 600 poetsbewegingen per minuut met een ouderwetse tandenborstel. Een elektrische tandenborstel beweegt zelf snel rond of heen en weer waardoor je tussen de 5000 en 50.000 poetsbewegingen per minuut haalt. Daardoor kun je met een elektrische tandenborstel veel meer etensresten, plak en ander vuil van je tanden verwijderen in dezelfde tijd. Als je optimale verzorging voor je tanden wilt kun je dus het beste direct een elektrische tandenborstel aanschaffen die bij jouw wensen past.

Waar moet ik op letten bij aanschaf van een elektrische tandenborstel?

Er zijn natuurlijk een heleboel verschillende elektrische tandenborstels waardoor het lastig kan zijn om de juiste keuze te maken. Bij het aanschaffen van een goede tandenborstel wil je zorgen dat je aankoop goed past bij je wensen. Om de beste elektrische tandenborstel te vinden moet je eerst een lijstje maken die jouw situatie weergeeft. Je kunt beginnen met je budget zodat de keuze direct een beetje gelimiteerd wordt en daarna kun je nadenken over het gewenste gebruik. Een simpele elektrische tandenborstel is al veel beter in het reinigen van je gebit dan een gewone tandenborstel. Je kunt echter ook een tandenborstel aanschaffen die extra instellingen heeft voor bijvoorbeeld het masseren van tandvlees of het bleken van je tanden.

Zo kies je de beste elektrische tandenborstel

Een ander aspect waar je over kunt nadenken bij het opschrijven van jouw wensen is de situatie waarin je de tandenborstel wilt gebruiken. Misschien wil je het apparaat delen met de hele familie. Dan moet het mogelijk zijn om verschillende opzetstukjes te gebruiken en is het ook handig als iedereen zijn eigen favoriete draaisnelheid kan kiezen. Je wilt ook bepalen of je de elektrische tandenborstel (vaak) mee wilt kunnen nemen op reis. In dat geval is het erg handig als je tandenborstel opgeladen wordt door een klein en licht systeem en kan het helpen dat er een tasje bijgeleverd wordt – of gekocht kan worden – die je elektrische tandenborstel beschermt. 

Electrische Tandenborstel Oral B

Electrische Tandenborstel Oral B

Welke eigenschappen heeft een elektrische tandenborstel?

De eigenschappen die een elektrische tandenborstel heeft verschillen enorm per model. Daarom is het belangrijk om goed rond te kijken voor je iets koopt. Sommige modellen zijn specifiek ontwikkeld voor gebruik door kinderen. Elektrische tandenborstels voor kinderen tot 6 jaar hebben bijvoorbeeld extra zachte borstels en een handvat met extra grip. Uiteraard kun je kinderuitvoeringen kiezen in allerlei vrolijke kleuren en patronen. Modellen die gemaakt zijn voor oudere kinderen zien er wat volwassener uit en hebben meer keuze in de stugheid van de borstels. 

Ook voor volwassenen zijn er veel speciale elektrische tandenborstels

Uiteraard zijn er ook elektrische tandenborstels voor volwassenen met speciale eigenschappen. Als je het zo simpel mogelijk wilt houden kun je bijvoorbeeld kiezen voor een sonische tandenborstel. Deze lijkt veel op een ouderwetse tandenborstel, maar maakt wel vibrerende bewegingen waardoor je gebit beter wordt gereinigd. Sommige elektrische tandenborstels zijn beter in het beschermen van je tandvlees terwijl andere juist worden ingezet door mensen die wittere tanden willen hebben. Door de juiste combinatie te gebruiken van tandpasta, elektrische tandenborstel, opzetstukje en instelling kun je bijna alles bereiken wat je gebit nodig heeft. Sommige elektrische tandenborstels kunnen zelfs helpen bij het flossen.   

Timer op je tandenborstel

Volgens de experts op het gebied van tandverzorging moeten we minstens twee minuten onze tanden poetsen om een optimaal effect te behalen. De meeste mensen poetsen nauwelijks een minuut als ze gewoon hun gang gaan. Daarom is het onwijs handig dat de meeste elektrische tandenborstels een timer hebben. Deze geeft door een korte pauze aan wanneer je van kant moet wisselen en wanneer de twee minuten voorbij zijn krijg je ook een signaal. Op die manier hoef je er zelf niet over na te denken of je wel lang genoeg hebt gepoetst.

De nieuwste technieken op het gebied van mondhygiëne

We worden steeds ouder en daarom is het fijn dat we door middel van nieuwe technieken op het gebied van mondhygiëne onze tanden steeds beter kunnen verzorgen. Dat is de enige manier om niet vroegtijdig met een kunstgebit te komen zitten. Naast het reinigen van onze tanden is het ook heel belangrijk om het tandvlees gezond te houden. Dat zorgt er indirect weer voor dat de tanden langer meegaan en sterker zijn. Als je nu een elektrische tandenborstel koopt dan kun je kiezen voor een model dat ook een opzetborstel heeft voor flossen of polijsten. Het helpt ook om een model te kiezen met een functie die je tandvlees masseert zodat de doorbloeding gestimuleerd wordt.

Technische snufjes

Er zijn een aantal nieuwe technische snufjes die onze mondverzorging nog veel beter kunnen maken. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale tandenborstels voor volwassenen en kinderen die precies meten waar en hoe je poetst. Deze informatie wordt teruggekoppeld naar een speciale app. Door nu een elektrische tandenborstel aan te schaffen kun je leren welke gebieden je niet goed raakt en hoe je nog beter kunt poetsen. Voor kinderen zijn er prachtige apps die hen spelenderwijs aanleren hoe ze het beste kunnen poetsen.   

Welke merken maken de beste elektrische tandenborstels?

Er zijn verschillende grote merken op het gebied van elektrische tandenborstels. Bij Braun, Philips en Oral B koop je direct een goed product. Bij deze drie merken kun je kiezen uit allerlei verschillende opties en prijscategorieën. Zij hebben luxe uitvoeringen met allerlei verschillende functies en opzetstukjes, maar ze maken ook simpele elektrische tandenborstels die aantrekkelijk geprijsd zijn.

Deel dit artikel